SM-liigan sarjajärjestelmä

Keskustelua Liigasta (SM-Liiga), muista joukkueista ja pelaajista.

SM-liigan sarjajärjestelmä

ViestiKirjoittaja Trekolmestar » Torstai, 25 Maaliskuu 2010, 12:09

Alkuun pieni historiakertaus listauksen (listassa voi olla virheitä, kun useasta eri lähteestä kokosin tietoja, mutta on se varmasti aika lähellä oikeaa ainakin) muodossa:

Kaudesta 1975-76 kauteen 1979-80 (5 kautta)
10 joukkueen nelinkertainen sarja, 36 ottelua. 4 parasta play-offeihin. 2 viimeistä karsintasarjaan 1. divisioonan 2 parhaan kanssa. Kaksinkertaisen karsintasarjan kaksi parasta liigaan.

Kausi 1980-81
10 joukkueen nelinkertainen sarja, 36 ottelua. Runkosarjan 2 parasta suoraan play-offien välieriin, sijoille 3.–6. sijoittuneet puolivälieriin. 2 viimeistä karsintasarjaan 1. divisioonan 2 parhaan kanssa. Kaksinkertaisen karsintasarjan kaksi parasta liigaan.

Kaudesta 1981-82 kauteen 1983-84 (3 kautta)
10 joukkueen nelinkertainen sarja, 36 ottelua. Runkosarjan 2 parasta suoraan play-offien välieriin, sijoille 3.–6. sijoittuneet puolivälieriin. Liigan viimeinen karsintaan 1. divisioonan voittajan ja 9:s divarin kakkosen kanssa.

Kaudesta 1984-85 kauteen 1985-86 (2 kautta)
10 joukkueen nelinkertainen sarja, 36 ottelua. 4 parasta play-offeihin. Runkosarjan viimeinen putosi suoraan ja divarin voittaja liigaan. 9. sijoittunut pelasi kaksinkertaisessa karsintasarjassa 1. divisioonassa sijoille 2-4 sijoittuneiden kanssa. Sarjan voittaja liigaan.

Kausi 1986-87
10 joukkueen nelinkertainen sarja ja lisäksi kaksi 5 joukkueen lohkon kaksinkertaista välisarjaa, 44 ottelua. 4 parasta play-offeihin. Runkosarjan viimeinen putosi suoraan ja divarin voittaja liigaan. 9. sijoittunut pelasi kaksinkertaisessa karsintasarjassa 1. divisioonassa sijoille 2-4 sijoittuneiden kanssa. Sarjan voittaja liigaan.

Kausi 1987-88
10 joukkueen nelinkertainen sarja ja lisäksi kahden 5 joukkueen lohkon kaksinkertainen välisarja, 44 ottelua. 4 parasta play-offeihin. Runkosarjan viimeinen karsi divarin kolmosen kanssa. 1. divisioonan kaksi parasta suoraan liigaan.

Kaudesta 1988-89 kauteen 1991-92 (4 kautta)
12 joukkueen nelinkertainen sarja, 44 ottelua. Runkosarjan 2 parasta suoraan play-offien välieriin, sijoille 3.–6. sijoittuneet puolivälieriin. Liigan viimeinen karsintaan 1. divisioonan voittajan ja toiseksi viimeinen divarin kakkosen kanssa.

Kausi 1992-93
12 joukkueen nelinkertainen sarja, 44 ottelua. 8 parasta play-offeihin. Runkosarjan viimeinen kaksinkertaiseen karsintasarjaan 1. divisioonan kolmen parhaan kanssa. Sarjan voittaja liigaan.

Kausi 1993-94
12 joukkueen nelinkertainen sarja ja lisäksi neljä 3 joukkueen lohkon kaksinkertaista välisarjaa, 48 ottelua. 8 parasta play-offeihin. Runkosarjan viimeinen kaksinkertaiseen karsintasarjaan 1. divisioonan kolmen parhaan kanssa. Sarjan voittaja liigaan.

Kaudesta 1994-95 kauteen 1996-97 (3 kautta)
12 joukkueen nelinkertainen sarja ja lisäksi kolme 4 joukkueen lohkon kaksinkertaista välisarjaa, 50 ottelua. 8 parasta play-offeihin. Kaksivaiheinen karsinta, jossa runkosarjan viimeinen pelasi ensin 1. divisioonan 3. sijoittunutta vastaan. Voittaja varsinaiseen karsintaan divarin 1. vs. 2. voittajan kanssa.

Kausi 1997-98
12 joukkueen nelinkertainen sarja ja lisäksi neljä 3 joukkueen lohkon kaksinkertaista välisarjaa, 48 ottelua. 8 parasta play-offeihin. Kaksivaiheinen karsinta, jossa runkosarjan viimeinen pelasi ensin 1. divisioonan 3. sijoittunutta vastaan. Voittaja varsinaiseen karsintaan divarin 1. vs. 2. voittajan kanssa.

Kaudesta 1998-99 kauteen 1999-2000 (2 kautta)
12 joukkueen nelinkertainen sarja ja lisäksi kaksi 6 joukkueen lohkon kaksinkertaista välisarjaa, 54 ottelua. 8 parasta play-offeihin. Kaksivaiheinen karsinta, jossa runkosarjan viimeinen pelasi ensin 1. divisioonan 3. sijoittunutta vastaan. Voittaja varsinaiseen karsintaan divarin 1. vs. 2. voittajan kanssa.

Kaudesta 2000-01 kauteen 2003-04 (4 kautta)
13 joukkueen nelinkertainen sarja sekä lisäksi yksi 5 joukkueen ja kaksi 4 joukkueen kaksinkertaista välisarjaa. Neljän joukkueen välisarjoissa ottelumäärän tasoittamiseksi yksi ylimääräinen ottelupari. 56 ottelua. 8 parasta play-offeihin. Suljettu sarja, ei karsintoja.

Kausi 2004-05
13 joukkueen nelinkertainen sarja sekä lisäksi yksi 5 joukkueen ja kaksi 4 joukkueen kaksinkertaista välisarjaa. Neljän joukkueen välisarjoissa ottelumäärän tasoittamiseksi yksi ylimääräinen ottelupari. 56 ottelua. 6 parasta suoraan play-offeihin, sijoille 7.–10. sijoittuneet play-off-karsintaan. Suljettu sarja, ei karsintoja.

Kaudesta 2005-06 kauteen 2007-08 (3 kautta)
14 joukkueen nelinkertainen sarja ja lisäksi kaksi ylimääräistä paikallis-tai ”paikallis”peliä, 56 ottelua. 6 parasta suoraan play-offeihin, sijoille 7.–10. sijoittuneet play-off-karsintaan. Suljettu sarja, ei karsintoja.

Kausi 2008-09
14 joukkueen nelinkertainen sarja sekä lisäksi kaksi 7 joukkueen joukkueen yksinkertaista välisarjaa. 58 ottelua. 6 parasta suoraan play-offeihin, sijoille 7.–10. sijoittuneet play-off-karsintaan. 4 viimeistä play-out-peleihin. Play-outin hävinnyt joukkue karsintaan Mestiksen voittajan kanssa.

Kausi 2009-10
14 joukkueen nelinkertainen sarja sekä lisäksi kaksi 7 joukkueen joukkueen yksinkertaista välisarjaa. 58 ottelua. 6 parasta suoraan play-offeihin, sijoille 7.–10. sijoittuneet play-off-karsintaan. Runkosarjan hävinnyt joukkue karsintaan Mestiksen voittajan kanssa.

Ensi kaudeksi on ilmeisesti taas tulossa jonkinlainen muutos, koska ainakin Lukko markkinoi kausikorttia 30 kotiottelulla, joka tarkoittaisi yhteensä 60 ottelua. Haiskahtaa vahvasti ylimääräiseltä paikallis-/”paikallis”ottelukierrokselta.
"No höh, kysy sitä tiäksää kato. Iha hölmöläise hommaa taas."
Avatar
Trekolmestar
Chairman of the Board
Chairman of the Board
 
Viestit: 17419
Liittynyt: Maanantai, 18 Syyskuu 2006, 08:28
Paikkakunta: Lapijoki

Re: SM-liigan sarjajärjestelmä

ViestiKirjoittaja Trekolmestar » Torstai, 25 Maaliskuu 2010, 12:11

Avausviestissä oli aikanaan kokoamani historia liigan sarjajärjestelmästä liigan perustamisesta lähtien. Aika tempoilevaa on politiikka ollut, kun 5 kautta pidempään ei missään vaiheessa ole samalla formaatilla menty. Ja jos mukaan ottaisi vielä pudotuspeleissä pelattavien ottelusarjojen pituudet, lista olisi todennäköisesti vielä paljon sirpaleisempi.

Intouduin nyt tuon listan laittamaan julki ja avaamaan tämän ketjun tuolla Mestis-ketjussa Jokipoikien noususaumoista käydyn viestienvaihdon takia. Liiga suljettiin kaudella 2000-01 ja se pysyi sellaisena kauteen 2007-08 asti eli 7 vuoden ajan. Nyt nousu on taas ollut mahdollista viime kaudesta alkaen eli ollaan uuden aikakauden alussa, mutta mihin nyt ollaan menossa ja eritoten mihin pitäisi olla menossa meidän koko lystin kustannuksista ison siivun maksavien (liput, maksu-tv) tavallisten jääkiekkoviihten kuluttajien mielestä.

Ennen sulkua liigan ja silloisen 1. divisioonan joukkueiden urheilullinen ja taloudellisen toiminnan taso olivat paljon lähempänä toisiaan ja karsinnoissa liigajoukkueen sarjapaikka oli aidosti uhattuna. Viimeiset sarjanousut ennen sulkua nähtiin kauden 1999-2000 päätteeksi, kun Kärpät pudotti KalPan ja 1995-96, kun SaiPa palasi liigaan lähettäen TuTon sarjaporrasta alemmas. Nousu/putoaminen ei siis ollut ollenkaan harvinaista.

Sulun aikana liigan ja Mestikseksi muuttuneen divarin taso niin urheilullisella kuin etenkin taloudellisellakin puolella alkoivat etääntyä toisistaan. Liigajoukkueilla oli varaa iskeä rahaa toimintaan, koska pelkoa putoamisesta ei ollut. Vastaavasti Mestiksen porukoilla ei ollut mitään järkeä lyödä lisää kolikoita pajatsoon, kun nousu ja sitä myötä tuleva tulovirran kasvu oli poissuljettu mahdollisuus. Toisena tekijänä vaikutti totta kai vahvasti se, että liigan joukkuemäärää oli vähitellen hilattu koko ajan isommaksi. Sulun alkaessa liigassa pelasi 13 joukkuetta ja sen aikana kabinettipäätöksellä taloudellista voimaa taakseen saanut KalPa nostettiin vielä mukaan.

Joukkuemäärän nostaminen on omasta mielestäni vaikuttanut ehkä jopa sulkua enemmän sarjojen välisen urheilullisen tasoeron kasvuun. Suomesta ei vain kertakaikkiaan löydy pääsarjatason pelaajia näin suureen joukkuemäärään. Toki sulullakin on oma osansa tässä, koska sen ansiosta Mestiksen palkkataso jäi niin paljon liigasta jälkeen, että vaikka riittävän tasokkaita pelaajia olisikin ollut/olikin, niin he suuntasivat katseensa ihan muualle kuin Mestikseen.

Nyt kun liiga on uudelleen avattu, nouseminen sarjaporrasta alempaa on kaiken edellä mainitun takia tullut erittäin vaikeaksi. Urheilullisen tason eroja tasoittaa hieman henki vs. materia –taistelusta kumpuava piristysruiske, joka voi kantaa pitkällekin kuten viime keväänä nähtiin, mutta viimeistään taloudellinen kynnys on niin korkea, että vaikka Mestis-joukkue onnistuisi karsinnoista nousemaan, se tarvitsee niin suurta lisärahoitusta, että sarjapaikan säilyttäminen kautta pidempään on erittäin hankalaa. Toki liigan tv-sopimuksista lohkeavat osuudet auttavat alkuun, mutta yksin ne tuskin riittävät.

Tiedä sitten, onko SM-liigassa luotu minkäänlaisia visioita siitä, mihin suomalaisen jääkiekon sarjajärjestelmä on menossa vai mennäänkö vain vuosi kerrallaan sarjajärjestelmää ja ottelumääriä rukkaillen tavoitteena tahkota rahaa sen verran kuin urheiluliiketoiminnalla nyt yleensä on mahdollista. Itse näen nykyisen tilanteen ilman muuta torsoksi. Periaatteessa sarja on avoin, mutta käytännössä se ei kuitenkaan ole sitä. Tähän tilaan se on saatu sulkemalla sarja lähes vuosikymmenen ajaksi ja nostamalla joukkuemäärä kestämättömälle tasolle.

Jos verrataan tilannetta Ruotsiin, jossa on rekisteröityjä pelaajia hieman enemmän kuin Suomessa, niin siellä pääsarjatasolla (Elitserien) pelaa 12 joukkuetta eli kaksi vähemmän kuin meillä. Mutta niinpä toiseksi ylimmän tason sarja eli Allsvenskan onkin ihan eri tason sarja kuin meidän Mestiksemme. Allsvenskanissa on isoilla budjeteilla operoivia joukkueita, putoamiset ja nousut eivät ole ollenkaan poikkeuksellisia.

Minusta Suomessakaan ei pääsarjatasolla pitäisi olla enempää kuin 12 joukkuetta ja oikeastaan pelaajapohja huomioiden sopiva määrä (vrt. länsinaapuri) olisi todennäköisesti 10. Tällöin molempen sarjojen (liiga ja Mestis) tasot olisivat urheilullisesti riittävän lähellä toisiaan, jotta ensinnäkin nousu/putoaminen ratkeaisi pääsääntöisesti urheilullisista lähtökohdista. Niin ikään nouseminen ja putoaminen eivät olisi ko. joukkueille taloudellisia katastrofeja, vaan toiminta voisi jatkua jokseenkin entiseltä pohjalta. Varsinkin tämä koskee tietenkin sarjaporrasta alemmas lähtevää, koska tuolloin pudottaisiin sarjaan, jonka urheilullinen taso ja sitä kautta arvostus olisi ihan toista luokkaa kuin nyt. Tällä hetkellä Mestiksessä pelaa muutama edes jossain määrin realistiselta pohjalta sarjamestaruutta ja nousua havitteleva joukkue. Muut sitten pyrkivät lähinnä sarjapaikkansa säilyttämiseen.

Minun näkemykseni mukaan sopiva joukkuemäärä liigaan olisi siis 10 joukkuetta. Ottelumääristäkään ei tarvitsi tinkiä, jos pelattaisiin kuusinkertainen sarja (54 ottelua) ja siihen päälle joku välisarja- tai vastaava lisähässäkkä. Jos liigatasolta siirtyisi neljä joukkuetta Mestikseen ja siellä joukkuemäärä pudotettaisiin nykyisestä 12:sta samoin kymmeneen, sarjan taso olisi melko isolla varmuudella ihan toista luokkaa kuin nyt. Se toisi sarjalle myös ihan eri tavalla arvostusta ja sitä kautta näkyvyyttä, mikä taas mahdollistaisi toiminnan lähes tai jopa liigatason budjeteilla.

Tietenkään tällainen ei tule toteutumaan, koska neljän liigaseuran pudottamisesta kerralla ei missään tilanteessa voi syntyä sopua SM-liiga Oy:n osakkaiden eli seurojen kesken. Eivät osakkaat uskalla ottaa noin isoa riskiä putoamisesta, vaikka se todennäköisesti pitkällä aikavälillä kompensoituisi niin taloudellisesti kuin muutenkin.

Toisena vaihtoehtona näen sen, että joukkuemäärä pysyy liigassa suunnilleen nykyisellä tasolla ja liiga suljetaan uudelleen. Mestiksestä tulisi AHL:n tapaan ns. farmisarja, jolloin liiga- ja Mestis-joukkueiden välillä siirryttäisin nykyisestä puolivirallisesta yhteistyöstä ihan oikeisiin affiliate-sopimuksiin, jotka mahdollistaisivat pelaajasiirrot sopimusjoukkueiden välillä myös siirtoikkunan sulkeutumisen jälkeen. Nythän sellainen on käytännössä jo olemassa JyPin ja D-Teamin välillä ja Kärpillä on herkullinen mahdollisuus samaan Kiekko-Laserin noustua Mestikseen (pl. tuo siirtohomma). Tällaisen järjestelyn hyvänä puolena olisi se, että liigajoukkueilla olisi olemassa kunnollinen reservi eikä liigajoukkue joutuisi samanlaiseen suohon kuin esim. Lukko tänä keväänä loukkaantumissumassaan. Itse uskon, että Raumalla olisi juhlittu runkosarjavoittoa, mikäli Lukko olisi voinut paikata loukkaantumsia ”farmipelaajilla”. Nyt sarjajohdon säilyttäminen oli koko lailla tekemätön paikka, vaikka se melkein onnistuikin.

Tällä pohjustuksella keskustelu suomalaisen jääkiekon ja erityisesti SM-liigan sarjajärjestelmästä alkakoot.
"No höh, kysy sitä tiäksää kato. Iha hölmöläise hommaa taas."
Avatar
Trekolmestar
Chairman of the Board
Chairman of the Board
 
Viestit: 17419
Liittynyt: Maanantai, 18 Syyskuu 2006, 08:28
Paikkakunta: Lapijoki

Re: SM-liigan sarjajärjestelmä

ViestiKirjoittaja Trekolmestar » Perjantai, 26 Maaliskuu 2010, 13:14

Etelä-Suomen Sanomien mukaan ne kaksi lisäpeliä (jotka ilmeisesti ovat tulossa, koska Lukkokin markkinoi ensi kauden kausikorttia 30 kotimatsilla) pelattaisiin tammikuussa samalla viikolla niin, että liigan huonoimmin sijoittuneet joukkueet valitsisivat vastustajansa (sama vastustaja yhteen koti- ja yhteen vieraspeliin). Voihan vitu, etten paremmin sanoisi. Kuka näitä "ideoita" oikein keksii. Pelaajayhdistys on ottanut suunnitelmaan kielteisen kannan... onneksi. Onhan tällainen nyt ihan silkkaa pelleilyä. :DAGR
"No höh, kysy sitä tiäksää kato. Iha hölmöläise hommaa taas."
Avatar
Trekolmestar
Chairman of the Board
Chairman of the Board
 
Viestit: 17419
Liittynyt: Maanantai, 18 Syyskuu 2006, 08:28
Paikkakunta: Lapijoki

Re: SM-liigan sarjajärjestelmä

ViestiKirjoittaja Ketunkolo » Perjantai, 26 Maaliskuu 2010, 17:38

Hahah! Aivan järjetön ratkaisu :lol:

Eikun, mekin seurataan SM-Liigaa :shock:

Mun mielestä ehdottomasti extrakierros paikallispelejä näihin. Saisi seuratkin hyvät kassatulot normaalia useammin kauden aikana.
"Juhani Tamminen on meiän oppi-isä!"
Avatar
Ketunkolo
2nd liner
2nd liner
 
Viestit: 388
Liittynyt: Sunnuntai, 25 Lokakuu 2009, 20:18
Paikkakunta: Rauma

Re: SM-liigan sarjajärjestelmä

ViestiKirjoittaja zube » Perjantai, 26 Maaliskuu 2010, 18:06

Ketunkolo kirjoitti:Mun mielestä ehdottomasti extrakierros paikallispelejä näihin. Saisi seuratkin hyvät kassatulot normaalia useammin kauden aikana.

Mun mielestäni taas ehdottomasti ei, sillä liika on liikaa. Kyllä noita paikallispelejä pitäisi "joutua" hieman odottamaan, ettei nyt (karrikoiden) joka toinen viikko olisi peliä Ässiä vastaan. Pysyy se tunnekin paremmin mukana, kun joutuu odottamaan sellaiset pari kuukautta sitä revanssia.

Muutenkin noita pelimääriä pitäisi vähentää, eikä nostaa. Tuo 60 peliä on jo ihan liikaa, kun pitäisi playoffitkin siihen päälle pelata (tai no, porilaisille tuo on varmaan ihan hyvä pelimäärä). Viimeaikaiset 56 ja 58 otteluakin alkavat olla siinä rajoilla. Henk. koht olen sitä mieltä, että pelataan nelinkertainen sarja eli 52 ottelua, ilman mitään välisarjapelleilyjä ja lisä-paikallismatseja.

Käsitinkö muuten oikein tuon uudistusajatuksen, että sijoilla 8-14 olevat joukkueet saisivat valita kahden seuraavan pelin vastustajansa sijoilla 1-7 olevista?
Lukko - SM-liigan vierassurkimus (YLE)
zube
1st liner
1st liner
 
Viestit: 793
Liittynyt: Tiistai, 19 Syyskuu 2006, 20:48

Re: SM-liigan sarjajärjestelmä

ViestiKirjoittaja Trekolmestar » Keskiviikko, 07 Huhtikuu 2010, 22:06

Tällä hetkellä on ihan fifti-siksti-mahdollisuus, että runkosarjan voittaja putoaa puolivälierissä ja samaisessa sarjassa sijalle 9. sijoittunut joukkue jatkaa mitalipeleihin. Väkisin vääntämälläkään en pystyisi yhtään kyyneltä JyPin puolesta vuodattamaan, mutta silti... minkä vitun takia runkosarjassa pelataan lähes 60 ottelua (ensi kaudella tasan 60), jos sillä ei ole mitään merkitystä. Runkosarjan voi sössiä lähes miten tahansa, kunhan hommaa sopivat vahvistukset siirtoikkunan sulkeutumisen alla ja välttyy loukkaantumisilta ja niin edelleen. Urheilullista... ei missään tapauksessa, viihdettä... kyllä. 14 joukkueen sarjassa 10 joukkueen pääsy jatkopeleihin on ilman muuta liikaa. Nih!
"No höh, kysy sitä tiäksää kato. Iha hölmöläise hommaa taas."
Avatar
Trekolmestar
Chairman of the Board
Chairman of the Board
 
Viestit: 17419
Liittynyt: Maanantai, 18 Syyskuu 2006, 08:28
Paikkakunta: Lapijoki

Re: SM-liigan sarjajärjestelmä

ViestiKirjoittaja Trekolmestar » Keskiviikko, 16 Maaliskuu 2011, 21:51

Nostetaanpa tätäkin ketjua. Tänään siis selvisi, että liigapaikasta karsivat Pelicans ja Sport. Viikon leväänyt ja yli viisinkertaisella pelaajabudjetilla operoiva liigajoukkue kohtaa Mestiksen fyysisesti väsyneen (?) mestarin. Henki vs. materia ei kai voi juuri tämän paremmin realisoitua. Mutta mitä tulee sarjajärjestelmään, niin minusta ei ihan huono ratkaisu olisi sekään, että liigan jumbo putoaisi suoraan ja Mestiksen voittaja saisi liigapaikan. Karsinnoissa voisivat sitten pelata liigan toiseksi viimeinen ja Mestiksen hopeajoukkue. Olisiko se vaihtuvuus nyt sitten lopulta ihan älyttömän huono asia? Nykyisellä systeemillä Mestiksestä liigaan nouseminen on tehty niin hankalaksi, että ylin sarjataso on käytännössä suljettu.
"No höh, kysy sitä tiäksää kato. Iha hölmöläise hommaa taas."
Avatar
Trekolmestar
Chairman of the Board
Chairman of the Board
 
Viestit: 17419
Liittynyt: Maanantai, 18 Syyskuu 2006, 08:28
Paikkakunta: Lapijoki

Re: SM-liigan sarjajärjestelmä

ViestiKirjoittaja Emeritus » Keskiviikko, 16 Maaliskuu 2011, 22:10

Trekolmestar kirjoitti:Nykyisellä systeemillä Mestiksestä liigaan nouseminen on tehty niin hankalaksi, että ylin sarjataso on käytännössä suljettu.


Niinpä. Mutta taitavat nykyiset liigaseurat käytännössä käyttää päätösvaltaa asiassa. Teoriassa taitaa olla muillakin mahkuja, mutta käytännössä ei kai juuri. Löytyishän tuo jostain faktanakin. Jos vaan viitsis.
Avatar
Emeritus
Director of Scouting
Director of Scouting
 
Viestit: 8580
Liittynyt: Keskiviikko, 20 Syyskuu 2006, 18:38

Re: SM-liigan sarjajärjestelmä

ViestiKirjoittaja IRI » Keskiviikko, 16 Maaliskuu 2011, 22:20

Volvox kirjoitti:
Trekolmestar kirjoitti:Nykyisellä systeemillä Mestiksestä liigaan nouseminen on tehty niin hankalaksi, että ylin sarjataso on käytännössä suljettu.


Niinpä. Mutta taitavat nykyiset liigaseurat käytännössä käyttää päätösvaltaa asiassa. Teoriassa taitaa olla muillakin mahkuja, mutta käytännössä ei kai juuri.

No niin no, eivätkös liigaseurat "omista" SM-liigan, jolloin on tietyllä tavalla luonnollista, että liigaseurat käyttävät päätösvaltaa asiassa. Vaikka tuo nousu Mestiksestä liigaan on teoriassa mahdollista, luulisin, että liigassa on laskettu sen varaan, että karsiva liigaseura hoitaa oman osuutensa niin, ettei sellaiseen tilanteeseen jouduta, jossa asiaa jouduttaisiin todella miettimään. Siinä mielessä olisi ihan hauska nähdä, mitä tapahtuisi, jos Mestis-seura pelaamalla pystyisi pudottamaan liigaseuran. Mielestäni SM-liiga ampuisi itseään jalkaan siinä kohtaa, jos jollakin (melkein sama millä) perusteella liiganousu evättäisiin. Ja josko evättäisiinkin, niin uskottavuuden nimissä liigasta pudonneen joukkueen pitäisi siirtyä pelaamaan Mestikseen ja sitten taas osoittaa liigakelpoisuutensa. Tulee se liigapaikka sitten karsintojen kautta tai Mestis-voittajana suorana nousuna.
Avatar
IRI
Managing Director
Managing Director
 
Viestit: 13528
Liittynyt: Maanantai, 23 Lokakuu 2006, 18:07

Re: SM-liigan sarjajärjestelmä

ViestiKirjoittaja Trekolmestar » Perjantai, 08 Huhtikuu 2011, 20:38

Kyyneltäkään en JYPin puolesta vuodata enkä mitään halua Bluesilta pois ottaa, hienot playoffit ovat pelanneet. Silti pidän hyvinkin kyseenalaisena, että 14 joukkueen runkosarjassa 9:nneksi sijoittunut joukkue (siis selkeästi alempaan puolikkaaseen) sijoittunut joukkue voi pelata kannusta. Runkosarjan ottelumääriä on koko ajan kasvatettu ja käytännössä sillä ei kuitenkaan ole juuri minkäänlaista merkitystä. Ei tämä systeemi nyt välttämättä ihan sieltä urheillullisemmasta päästä ole. Runkosarjaan ei todellakaan kannata satsata yhtään enempää kuin on pakko. Tärkeää on olla tikissä keväällä.
"No höh, kysy sitä tiäksää kato. Iha hölmöläise hommaa taas."
Avatar
Trekolmestar
Chairman of the Board
Chairman of the Board
 
Viestit: 17419
Liittynyt: Maanantai, 18 Syyskuu 2006, 08:28
Paikkakunta: Lapijoki

Re: SM-liigan sarjajärjestelmä

ViestiKirjoittaja Nulli » Sunnuntai, 10 Huhtikuu 2011, 22:01

Trekolmestar kirjoitti: Runkosarjan ottelumääriä on koko ajan kasvatettu ja käytännössä sillä ei kuitenkaan ole juuri minkäänlaista merkitystä. Ei tämä systeemi nyt välttämättä ihan sieltä urheillullisemmasta päästä ole. Runkosarjaan ei todellakaan kannata satsata yhtään enempää kuin on pakko. Tärkeää on olla tikissä keväällä.

Juu, runkosarjan voi ihan huoletta luokitella harjoituskaudeksi ennen tosipelien alkua. Nyt kun runkosarjamenestyksellä ei ole merkitystä kuin ihan huonoimmille, joukkueet lähtevät kauteen vaillinaisilla rostereilla tarkoituksenaan opetella pelitapa, ajamaan nuoria sisään, kikkailemaan veroartistien kanssa, taktikoimaan pleijarivastustajia yms ei-niin-urheilullista. Kyllä ennen oli kaikki paremmin: kun pudotuspelit alkoivat, tiesi mestarin olevan jompikumpi runkosarjan kärkikaksikosta. Kolmosen tai nelosen mestaruus oli sensaatio, jäinen ihme. Nyt finaaleissa pelaavat 3. ja 9. , viime vuonna 5. ja 6. Mihin tämä maailma on menossa?

8 parasta pudotuspeleihin ja kaksi viimeistä karsimaan, niin siinä sitä olisi keppiä ja porkkanaa tarjolla sopivasti, ja uskon että jo runkosarjassa nähtäisiin tositaistoja. Pelimäärää pitäisi pudottaa, nelinkertainen sarja olisi hyvä, ja vielä kun maaottelutauot saataisiin hemmettiin niin taas olisi otettu askeleita parempaan suuntaan.
Arvausguru, Veikkaus-Elvis ja Meister 2012 + 2013
Avatar
Nulli
Assistant Coach
Assistant Coach
 
Viestit: 4348
Liittynyt: Tiistai, 04 Toukokuu 2010, 12:08

Re: Yleistä keskustelua SM-liigasta

ViestiKirjoittaja jammaster » Maanantai, 04 Marraskuu 2013, 14:58

Trekolmestar kirjoitti:Toinen asia on sitten se, onko 14 pääsarjatason joukkuetta Suomen kokoisessa maassa oikea määrä. Tästä lienee täällä keskusteltukin aikanaan sarjajärjestelmää koskevassa keskustelussa. Oma vaatimaton näkemykseni on, että oikea määrä olisi 10 tai 12.

Totta. 12 joukkuetta pääsarjatasolla kuten länsinaapurissa ja putoamiskarsinta suoritettaisiin samalla tavalla. Pitkässä juoksussa tämä tervehdyttäisi kumpaakin sarjaa, sekä Mestistä, että 1ügaa.
Kausiveikkauksen voittaja 2015-16
Anundilan Kalkke, Tasala Vilkk ja Hakkri Iiro
Veni, Vidi, Defui - Tulin, näin, mokasin
Avatar
jammaster
Captain
Captain
 
Viestit: 2225
Liittynyt: Torstai, 12 Lokakuu 2006, 19:17
Paikkakunta: Ulkomailla

Re: Yleistä keskustelua SM-liigasta

ViestiKirjoittaja keppihevonen » Maanantai, 04 Marraskuu 2013, 16:58

Palstaveljiien ehdotus 12 joukkueesta kuulostaa hyvältä. Länsinaapurista voitaisiin ottaa karsinta järjestelmästä mallia jolloin sarjojen tasoerot pienenisivät ja jääkiekon taso nousisi. Esim viime vuonna SHL:ään nousi kaksi uutta joukkuetta ja tällöin saataisiin lisää kilpailu kykyä Liigaan. Itse en usko kenenkään nousevan ensivuonna mestiksestä sillä budjetti ei vain yksinkertaisesti riitä. Mestiksen pelaajabudjetit ovat noin 200-500 tuhannen euron välillä jolloin budjetti täytyisi lähes kaksinkertaistaa jotta saataisiin kilpailukykyinen joukkue. Lisäksi vain Sportila ja Jokipojilla on A-junnujen sm-tason joukkue ,niin muiden seurojen pelaaja tuotanto ei ole läheskään niin hyvää. Pakko heittää vielä pieni päähänpistos siitä ,että Jokereiden tilalle Liigaan nouseva joukkue ryhtyisi Jokereiden farmiseuraksi esim KooKoo , tai joku muu vastaava. Muuten en usko mestis joukkueiden rahoituksen riittävän Liigaan.
keppihevonen
1st liner
1st liner
 
Viestit: 642
Liittynyt: Sunnuntai, 23 Joulukuu 2012, 19:15
Paikkakunta: Porvoo

Re: Yleistä keskustelua SM-liigasta

ViestiKirjoittaja Emeritus » Maanantai, 04 Marraskuu 2013, 19:45

Trekolmestar kirjoitti: Oma vaatimaton näkemykseni on, että oikea määrä olisi 10 tai 12.


Näkemykseni on, että 12. Jos Ipan johto nyt kusee siihen malliin miltä näyttää, niin yhtiö on pian konkurssissa. Eli kuten Sjöblom ja muutamat Ipan pelaajat toteavat, niin Hakametsän valot sammuvat Ilveksen osalta kuluvana keväänä. Jokerit menee ja JOS Ipankin niin siinä se 12. Ei, ei se ole hyvä, jos Ilves häviää perinteineen kiekkopiireistä, mutta kun perseillään niin tänä päivänä kaikki on mahdollista. Kuka uskoi 3-4 vuotta sitten, että Nokia on kanttuvei.
Avatar
Emeritus
Director of Scouting
Director of Scouting
 
Viestit: 8580
Liittynyt: Keskiviikko, 20 Syyskuu 2006, 18:38

Re: Yleistä keskustelua SM-liigasta

ViestiKirjoittaja Trekolmestar » Maanantai, 04 Marraskuu 2013, 20:30

Volvox kirjoitti:
Trekolmestar kirjoitti: Oma vaatimaton näkemykseni on, että oikea määrä olisi 10 tai 12.


Näkemykseni on, että 12. Jos Ipan johto nyt kusee siihen malliin miltä näyttää, niin yhtiö on pian konkurssissa. Eli kuten Sjöblom ja muutamat Ipan pelaajat toteavat, niin Hakametsän valot sammuvat Ilveksen osalta kuluvana keväänä. Jokerit menee ja JOS Ipankin niin siinä se 12. Ei, ei se ole hyvä, jos Ilves häviää perinteineen kiekkopiireistä, mutta kun perseillään niin tänä päivänä kaikki on mahdollista. Kuka uskoi 3-4 vuotta sitten, että Nokia on kanttuvei.

Niin, miten se nyt menisi tuon Jokereiden paikan osalta? Käsittääkseni puheissa on ollut, että Mestiksen mestari saisi lunastaa pellehattujen liigaosakkeen. Lukkoon sitä ei kaiketi ole lyöty, mutta omituinen olisi sekin tilanne, että puheet pyörrettäisiin Ilveksen (tai jonkun muun seuran) konkurssin jälkeen ja todettaisiin, että 12 joukkuetta onkin ihan hyvä määrä ja lyötäisiin lappu luukulle. Minun mielestäni toki olisi, mutta kääntyisikö kurssi 1ügassa noin nopeasti?

Joukkuemäärää tärkeämpi juttu olisi toimivan karsintajärjestelmän rakentaminen. Kuten täällä(kin) on todettu, niin kerrankin Ruåtsin malli voisi olla kopioimisen arvoinen. Joka tapauksessa nykyinen systeemi, jossa nousu on tehty äärettömän vaikeaksi on kaukana urheilullisesta. Ja vaikka joku Mestis-joukkue joskus onnistuisi, niin 1ügalla on aina käytettävissä Pohjois-Korea-pykälä (ei täytä vaatimuksia).
"No höh, kysy sitä tiäksää kato. Iha hölmöläise hommaa taas."
Avatar
Trekolmestar
Chairman of the Board
Chairman of the Board
 
Viestit: 17419
Liittynyt: Maanantai, 18 Syyskuu 2006, 08:28
Paikkakunta: Lapijoki

Re: SM-liigan sarjajärjestelmä

ViestiKirjoittaja Trekolmestar » Keskiviikko, 06 Marraskuu 2013, 14:59

Jos 1ügassa olisi 12 joukkuetta, nelinkertainen runkosarja tarkoittaisi 44 ottelua. Jollain tavalla niitä kaiketi pitäisi saada lisää, koska pääsylipuista ja oheismyynnistä tulevat tulot eivät kaiketi voi laskea neljänneksellä. Tosin vähempi ottelumäärä todennäköisesti tarkoittaisi täydempiä halleja, joten tuskin myynti laskisi ihan niin paljon kuin matemaattisesti laskien voisi olettaa. Lipun hintaakin voinee nostaa hieman, mikä edelleen kompensoisi ottelumäärän pienentymisen taloudellisia seurauksia. Toinen tapa on tietenkin erilaisilla kikkailuilla (välisarjat, tasauspelit, eri määrä keskinäisiä koti- ja vieraspelejä…) nostaa ottelumäärä nykyiselle tasolle. Kuusinkertainen runkosarja (66 ott.) taitaisi sentään olla jo liikaa.

Riippumatta runkosarjan ottelumäärästä minun näkemykseni (sangen valistunut sellainen) on se, että tällaisessa 12 joukkueen liigassa:
1. Runkosarjan jälkeen kahdeksan (8) parasta joukkuetta jatkaa play-offeihin, joissa kaikki ottelusarjat pelataan paras seitsemästä -periaatteella.
2. Runkosarjan huonoin joukkue putoaa suoraan Mestikseen ja Mestiksen voittaja nousee 1ügaan. Toiseksi huonoin 1ügajoukkue ja Mestiksen kakkonen karsivat (paras 7:stä).

Näin päästäisiin eroon keinotekoisista säälipleijareista ja runkosarjan merkitys kasvaisi edes vähän. Joka tapauksessa vain kahden joukkueen (9:s ja 10:s) kausi päättyisi runkosarjaan, jossa varmasti riittäisi panosta loppukierroksille asti.

Mutta koska 1üga, niin ei tällaisesta kannata edes haaveilla.
"No höh, kysy sitä tiäksää kato. Iha hölmöläise hommaa taas."
Avatar
Trekolmestar
Chairman of the Board
Chairman of the Board
 
Viestit: 17419
Liittynyt: Maanantai, 18 Syyskuu 2006, 08:28
Paikkakunta: Lapijoki

Re: Yleistä keskustelua SM-liigasta

ViestiKirjoittaja metsäläinen » Keskiviikko, 06 Marraskuu 2013, 15:39

Volvox kirjoitti:
Trekolmestar kirjoitti: Oma vaatimaton näkemykseni on, että oikea määrä olisi 10 tai 12.


Näkemykseni on, että 12. Jos Ipan johto nyt kusee siihen malliin miltä näyttää, niin yhtiö on pian konkurssissa. Eli kuten Sjöblom ja muutamat Ipan pelaajat toteavat, niin Hakametsän valot sammuvat Ilveksen osalta kuluvana keväänä. Jokerit menee ja JOS Ipankin niin siinä se 12. Ei, ei se ole hyvä, jos Ilves häviää perinteineen kiekkopiireistä, mutta kun perseillään niin tänä päivänä kaikki on mahdollista. Kuka uskoi 3-4 vuotta sitten, että Nokia on kanttuvei.


En usko, että liiga päästää Ilvestä pois, vaan seura pelastetaan kuten Pelikaanit muutama vuosi sitten ja sarjajärjestelmä pidetään nykyisellään. Vain Jokereiden tilalle uusi porukka. Joko ensi vuonna tai sitten parin vuoden kuluttua. Pitkää aikaa ei pelata 13 tai jopa vähemmällä joukkuemäärällä.

Huhuja monen seuran heikosta taloustilanteesta liikkuu netin kaikkitietävillä sivuilla. Jos ne ovat todellisia ja seuroja alkaa siirtyä liigan pelastettavaksi, niin jossain kohtaa laitetaan piikki kiinni ja siirrytään tosiaan 10-12 joukkueen sarjaan.

Sarjajärjestelmästä sen verran, että tuo Ruotsin karsintajärjestelmä on hyvä, vaikka se saattaisi osua joku vuosi Lukonkin nilkkaan.

Pudotuspeleihin ei missään nimessä yli puolta joukkueista niin kuin nykyään. 10-12 joukkueen sarjassa ehkä 4 pudotuspeleihin ja 14 joukkueen sarjassa 4-6 pudottelemaan toisiaan. :UP5
metsäläinen
Assistant Captain
Assistant Captain
 
Viestit: 1929
Liittynyt: Keskiviikko, 29 Joulukuu 2010, 15:23

Re: Yleistä keskustelua SM-liigasta

ViestiKirjoittaja IRI » Keskiviikko, 06 Marraskuu 2013, 22:01

metsäläinen kirjoitti:Huhuja monen seuran heikosta taloustilanteesta liikkuu netin kaikkitietävillä sivuilla. Jos ne ovat todellisia ja seuroja alkaa siirtyä liigan pelastettavaksi, niin jossain kohtaa laitetaan piikki kiinni ja siirrytään tosiaan 10-12 joukkueen sarjaan.

Niin-no, en tiedä, ovatko ne oikeastaan edes huhuja. Aika moni liigaseura on tehnyt miinusmerkkisiä tuloksia, vaikka se nyt ei tietenkään ole koko totuus. Kaikkein kriittisin tilanne lienee juuri Ilveksellä, jonka OPO taitaa olla likimain pari miljoonaa miinuksella. Blues tuskin on paljoa paremmassa tilanteessa.

Jos mietitään mahdollisia tarjokkaita Mestiksestä Liigaan, niin eipä niitäkään liiaksi ole. Jukurit, KooKoo ja Sport? Jokipojat ja TuTo varauksin. Kuinka monella näistä on sitten realistiset mahdollisuudet pelata Liigassa? Paha sanoa.

Itsekin olisin valmis palauttamaan kahdeksan joukkueen pudotuspelit. Olkoonkin, että Lukko pudotti Kärpät viime keväänä jännittävien vaiheiden jälkeen, niin hieman keinotekoiselta nämä pelit tuntuvat. Rahastahan näissä on kyse, joten sikäli ymmärrän systeemin.
Avatar
IRI
Managing Director
Managing Director
 
Viestit: 13528
Liittynyt: Maanantai, 23 Lokakuu 2006, 18:07

Re: Yleistä keskustelua SM-liigasta

ViestiKirjoittaja Trekolmestar » Keskiviikko, 06 Marraskuu 2013, 22:03

metsäläinen kirjoitti:Pudotuspeleihin ei missään nimessä yli puolta joukkueista niin kuin nykyään. 10-12 joukkueen sarjassa ehkä 4 pudotuspeleihin ja 14 joukkueen sarjassa 4-6 pudottelemaan toisiaan. :UP5

Urheilullisesti näin varmasti olisikin oikeudenmukaista. Pitkällä runkosarjalla pitäisi olla nykyistä isompi vaikutus siihen, mikä joukkue kannua keväällä voi päästä nostelemaan. Mutta jos play-off-peleihin jatkaisi alle puolet sarjan joukkueista, se tappaisi tuotteen. Jos jo sarjan puolivälissä olisi selvää, että osa joukkueista pelaa enää pelaamisen ilosta, niin katsomossa kärvistelisi lähinnä pelkkiä kausikorttilaisia ja niistäkin vain ne, jotka eivät parempaakaan tekemistä keksineet. Pienemmän budjetin (so. harvemmin menestyvät) joukkueilta tuo niistäisi kausikorttien myynninkin minimiin.

Itse lähtisin siitä, että vähintään puolet joukkueista menee jatkoon. NHL:ssä tilanne on muuten mielenkiintoinen. Läntisessä konferenssissa jatkaa 8/14 ja itäisessä 8/16 joukkuetta. Ei järin urheilullinen ratkaisu tuokaan.

Runkosarjassa paremmin pärjänneille voisi tietysti tarjota muita etuja. Esimerkiksi edellä mainitun sarjan tapaan play-off-sarjojen kaksi ekaa peliä kotona tms.
"No höh, kysy sitä tiäksää kato. Iha hölmöläise hommaa taas."
Avatar
Trekolmestar
Chairman of the Board
Chairman of the Board
 
Viestit: 17419
Liittynyt: Maanantai, 18 Syyskuu 2006, 08:28
Paikkakunta: Lapijoki

Re: Yleistä keskustelua SM-liigasta

ViestiKirjoittaja Trekolmestar » Keskiviikko, 06 Marraskuu 2013, 23:09

IRI kirjoitti:Jos mietitään mahdollisia tarjokkaita Mestiksestä Liigaan, niin eipä niitäkään liiaksi ole. Jukurit, KooKoo ja Sport? Jokipojat ja TuTo varauksin. Kuinka monella näistä on sitten realistiset mahdollisuudet pelata Liigassa? Paha sanoa.

Mennään jo hieman ohi aiheen, mutta heitän tähän kohtaan Kiekko-Vantaan. Suomen neljänneksi suurimmassa kaupungissa löytynee kannattajapohjaa ja Jokerien KHL:ään lähdön jäljiltä on varmasti iso nippu "kodittomia" kannattajia. Eivät ne kaikki kuitenkaan jaksa innostua Jugra Hanti-Mansijskista vastustajana. Halleja pk-seudulta löytyy, joten sekin kohta on järjestettävissä. Isoin ongelma on edelleen se, että 1ügan ja Mestiksen välinen kuilu kasvatettiin liian leveäksi sulkemalla ylin sarjataso.
"No höh, kysy sitä tiäksää kato. Iha hölmöläise hommaa taas."
Avatar
Trekolmestar
Chairman of the Board
Chairman of the Board
 
Viestit: 17419
Liittynyt: Maanantai, 18 Syyskuu 2006, 08:28
Paikkakunta: Lapijoki

Re: SM-liigan sarjajärjestelmä

ViestiKirjoittaja Steele69 » Keskiviikko, 06 Marraskuu 2013, 23:31

Näin turkulaisena (olosuhteiden pakosta) kiihottaisi ajatus että TuTo nousisi liigaan, varmasti löytyisi rahaa jostain ja halliin mihin mahtuu nyt 3000 katsojaa voisi tehdä seisomakatsomon jolloin kapasiteetti nousisi.
Steele69
2nd liner
2nd liner
 
Viestit: 455
Liittynyt: Maanantai, 26 Elokuu 2013, 16:38

Re: SM-liigan sarjajärjestelmä

ViestiKirjoittaja Metsästäjä » Maanantai, 16 Joulukuu 2013, 19:55

Liigajoukkueethan pelaavat joidenkin joukkueiden kanssa 5 ottelua ja toisten joukkueiden kanssa 4 ottelua. Mitkä joukkueet kärsivät tästä systeemistä ja mitkä joukkueet saavat ilmaisia pisteitä tänä vuonna epärehellisestä ja epätasaisesta sarjajärjestelmästä? Sarjajärjestelmä on vielä siitä erikoinen, että esim. Lukko pelaa vielä TPS:aa vastaan 3 ottelua kuluvalla kaudella ja Jokereita vastaan yhden kerran. Otteluiden painottumisella esim. on runsaasti merkitystä sarjapisteitä ajatellen. Tässä edellä ei ole edes ajateltu vielä tammikuun tasauksia, joka voi hyvin tuoda esim. TPS:aa vastaan kaksi lisäpeliä lisää vielä sarjan loppupuolella. Tammikuun puolessavälissä taisteiltaisiin sitten kolme ottelua samaa TPS:aa vastaan viikon sisällä. Ketä tätä roskaa jaksaisi seurata ihan oikeasti?

Nykyistä oikeampi sarjataulukko Lukkomanian tapaan?

Lohko A

Kärpät (32) 75
HIFK ( 34) 54
Lukko (33) 54
----------------------
Jokerit (34) 50
Blues (33) 48
----------------------
Ässät (33) 33
TPS (32) 28Lohko B

Tappara (33) 65
SaiPa (33) 61
JyP ( 33) 55
-----------------------
HPK (32) 45
Ilves (33) 44
-----------------------
Pelicans (34) 43
KalPa (33) 38

JyP on napsinut pisteitä Lohko A:n joukkueilta 2 pisteen keskiarvolla ja Lohko B:n joukkueilta 1,67 pisteen keskiarvolla.
Lukko puolestaan on napsinut Lohko A:n joukkueilta samat 2 pistettä per ottelu ja Lohko B:n joukkueita vastaan pisteitä 1,53 pisteen keskiarvolla.

Sarjasysteemi on kovin epätasainen, eikä taida oikeudenmukaista sarjataulukkoa olla olemassakaan. Olisiko tämä edellä esitetty nykyistä oikeudenmukaisempi? Vai olisiko sittenkin?
20-6-13
Avatar
Metsästäjä
Captain
Captain
 
Viestit: 2938
Liittynyt: Maanantai, 11 Syyskuu 2006, 22:21
Paikkakunta: Turku

Re: SM-liigan sarjajärjestelmä

ViestiKirjoittaja Trekolmestar » Maanantai, 16 Joulukuu 2013, 22:12

Metsästäjä kirjoitti:Sarjasysteemi on kovin epätasainen, eikä taida oikeudenmukaista sarjataulukkoa olla olemassakaan. Olisiko tämä edellä esitetty nykyistä oikeudenmukaisempi? Vai olisiko sittenkin?

Pisteethän ovat tuossa ihan samat kuin nytkin. Joukkueet on vain jaettu jollain perusteella (coastal/continental? west/east?) kahteen lohkoon. Yhdistettynä tilanne ei muutu nykyisestä mihinkään. Jos pudotuspelipaikat määritettäisiin "lohkoittain", niin heikommassa lohkossa saattaisi napata suoran po-paikan, vaikka yhdistetyssä taulukossa joukkue jäisi sääleihin. Todennäköisintä on kuitenkin, että oleellisia muutoksia ei tulisi. Jatko onkin sitten eri asia. Pelaisivatko lohkojen joukkueet toisiaan vastaan playoffeissa alusta asti vai NHL:n tyyliin eri lohkojen (konferenssien) voittajat kohtaavat vasta finaalissa?

Oma näkemykseni on se, että reiluin sarjamuoto on se, jossa runkosarjassa joukkueet kohtaavat toisensa runkosarjassa yhtä monta kertaa kotona ja vieraissa. Kaikki lohkojaot, välisarjat, lisä- ja tasauspelit joutaisivat minusta roskakoriin. Lisäksi runkosarjalla pitää olla merkitystä. Vaikka Lukon jatko viime keväänä mieltä lämmittikin, niin urheilullisesti minusta siinä ei ole mitään järkeä, että runkosarjassa sijalle 10 jäänyt joukkue pääsee pelaamaan mestaruudesta. Kahdeksan jatkoon on minimi, vaikka silloinkin yksi keskimääräistä heikompi joukkue jatkaa.
"No höh, kysy sitä tiäksää kato. Iha hölmöläise hommaa taas."
Avatar
Trekolmestar
Chairman of the Board
Chairman of the Board
 
Viestit: 17419
Liittynyt: Maanantai, 18 Syyskuu 2006, 08:28
Paikkakunta: Lapijoki

Re: SM-liigan sarjajärjestelmä

ViestiKirjoittaja Metsästäjä » Maanantai, 16 Joulukuu 2013, 22:48

Trekolmestar kirjoitti:Pisteethän ovat tuossa ihan samat kuin nytkin. Joukkueet on vain jaettu jollain perusteella (coastal/continental? west/east?) kahteen lohkoon. Yhdistettynä tilanne ei muutu nykyisestä mihinkään. Jos pudotuspelipaikat määritettäisiin "lohkoittain", niin heikommassa lohkossa saattaisi napata suoran po-paikan, vaikka yhdistetyssä taulukossa joukkue jäisi sääleihin. Todennäköisintä on kuitenkin, että oleellisia muutoksia ei tulisi. Jatko onkin sitten eri asia. Pelaisivatko lohkojen joukkueet toisiaan vastaan playoffeissa alusta asti vai NHL:n tyyliin eri lohkojen (konferenssien) voittajat kohtaavat vasta finaalissa?

Oma näkemykseni on se, että reiluin sarjamuoto on se, jossa runkosarjassa joukkueet kohtaavat toisensa runkosarjassa yhtä monta kertaa kotona ja vieraissa. Kaikki lohkojaot, välisarjat, lisä- ja tasauspelit joutaisivat minusta roskakoriin. Lisäksi runkosarjalla pitää olla merkitystä. Vaikka Lukon jatko viime keväänä mieltä lämmittikin, niin urheilullisesti minusta siinä ei ole mitään järkeä, että runkosarjassa sijalle 10 jäänyt joukkue pääsee pelaamaan mestaruudesta. Kahdeksan jatkoon on minimi, vaikka silloinkin yksi keskimääräistä heikompi joukkue jatkaa.


Jep! Pisteet ovat samat. Lohko A:n joukkueet pelaa ristiin 5 kierrosta keskenään kuten lohko B:n joukkueetkin keskenään. Lukko esim. pelaa Ässiä, Kärppiä ja Tps:aa vastaan 3 ottelua vieraissa ja 2 ottelua kotona, sekä Jokereita, HIFK:ta ja Bluesia vastaan 2 ottelua kotona ja 3 vieraissa. Lohko B:n joukkueilla on myös keskenään enemmän otteluita kuin Lohko A:n joukkueita vastaan. Tämän lohkojaonhan on luonut liiga. On mielenkiintoista, että lohkojakoa ei noudateta sitten myös sarjataulukossa. Tosin lohkojakokaan ei ole hyvä tässä muodossa.

Ei ole ollut oikein mielekästä viimeiseen 10-vuoteen Liigan laatimat sarjataulukot, joiden lopputilanne ei ole yhdenmukainen ja tasaveroinen. Esim. tammikuuntasaus antaa huomattavaa tasoitusta tällä kaudella esim. TPS:lle ja Ässille. On surullista esim. ettei Kärppien, Lukon, TPS:n tai Ilveksen kohdalla runkosarjan lopullinen sarjataulukko tule olemaan yhdenmukainen. Vain Golfissa ja Liigassa on tasoitukset, kun puhumme urheilusta. Esim. 10. ja 11. sijoille tulleista joukkueista 10. menee jatkoon. Mikäli esim. HPK olisi 11. pistein 82 ja Ässät 10. pistein 83, Ässät menisi jatkoon näiden tasoitusten johdosta. Ihan samoin voimme ajatella jokaisesta runkosarjan sijoituksesta. Tässä systeemissä en näe oikein urheilullisuutta nimeksikään. Systeemi on rakennettu pelkästään ottelumäärien lisäämiseksi runkosarjassa.

80-luvulla meni aluksi 4 parasta play offeihin, sitten 90-luvulle tultaessa 6 joukkuetta ja sen jälkeen 8 joukkuetta. Oikeastaan play off systeemin ratkaistessa mestaruuden, riittää pahimmillaan, että joukkue pelaa tosissaan vasta maalis-huhtikuussa.

Liigan pitäisi tehdä jokin toisenlainen sarjajärjestelmä eli uusia koko baletti.
20-6-13
Avatar
Metsästäjä
Captain
Captain
 
Viestit: 2938
Liittynyt: Maanantai, 11 Syyskuu 2006, 22:21
Paikkakunta: Turku

Re: SM-liigan sarjajärjestelmä

ViestiKirjoittaja Olkku » Maanantai, 16 Joulukuu 2013, 23:38

Metsästäjä kirjoitti: Lukko esim. pelaa Ässiä, Kärppiä ja Tps:aa vastaan 3 ottelua vieraissa ja 2 ottelua kotona, sekä Jokereita, HIFK:ta ja Bluesia vastaan 2 ottelua kotona ja 3 vieraissa


Öööö. Eli kaikkia vastaan 3 vieraissa ja 2 kotona ? Toi on kyllä epäreilua, jos mikä. Miksi HIFKta ja Kiekko-Espoota voinut listata tuohon ensinmäiseen listaan, kun samat on matsit ?
27.11 1997 - 09.07 2013 Remu
Olkku
Managing Director
Managing Director
 
Viestit: 10150
Liittynyt: Tiistai, 12 Syyskuu 2006, 21:14
Paikkakunta: Nakkila

Seuraava

Paluu Liiga

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron