SM-liigan sarjajärjestelmä

Keskustelua Liigasta (SM-Liiga), muista joukkueista ja pelaajista.

Re: SM-liigan sarjajärjestelmä

ViestiKirjoittaja Metsästäjä » Tiistai, 17 Joulukuu 2013, 00:14

Olkku kirjoitti:
Metsästäjä kirjoitti: Lukko esim. pelaa Ässiä, Kärppiä ja Tps:aa vastaan 3 ottelua vieraissa ja 2 ottelua kotona, sekä Jokereita, HIFK:ta ja Bluesia vastaan 2 ottelua kotona ja 3 vieraissa


Öööö. Eli kaikkia vastaan 3 vieraissa ja 2 kotona ? Toi on kyllä epäreilua, jos mikä. Miksi HIFKta ja Kiekko-Espoota voinut listata tuohon ensinmäiseen listaan, kun samat on matsit ?

Monimutkaista...

Hmm! Ajatukseni oli, että 3 kotiottelua Lukolla on Jokereita, HIFKta ja Bluesia vastaan, 3 vierasottelua Ässiä, Tepsiä ja Kärppiä vastaan.
Esim. JyPillä taitaa olla 3 kotiottelua KalPaa, Pelicansia ja HPKta vastaan, 3 vierasottelua SaiPaa, Tapparaa ja Ilvestä vastaan.

Mielestäni JyP joutuu antamaan jonkin verran tasoitusta esim. Lukkoon verrattuna äkkikatsomalta.
20-6-13
Avatar
Metsästäjä
Captain
Captain
 
Viestit: 2938
Liittynyt: Maanantai, 11 Syyskuu 2006, 22:21
Paikkakunta: Turku

Re: SM-liigan sarjajärjestelmä

ViestiKirjoittaja Trekolmestar » Torstai, 19 Joulukuu 2013, 19:23

Jaahast… nyt sitten on tehty päätöksiä. Jatkoajan uutisen mukaan karsintoja ei enää pelata, vaan Mestiksen mestari voi nousta 1ügaan täyttäessään tätä varten luodun/luotavan lisenssijärjestelmän ehdot 1ügakelpoisuudesta. Nousu tapahtuisi vuosi mestaruuden jälkeen. Vuoden siirtymäaika kuulostaa kyllä minun korvaani hyvältä asialta, kun sarjojen välinen tasoero on kasvanut (lue: kasvatettu) ihan tolkuttomaksi. Siinä on sitten vuosi aikaa rakentaa joukkuetta, joka ei olisi ylhäällä pelkkä pisteautomaatti muille.

Ensi kausi on poikkeus. Tammi-helmikuussa tehtävän auditoinnin (jeejee) perusteella joku Mestis-joukkueista voi nousta 1ügaan jo kaudeksi 2014-15. Ilmeisesti tässä tilanteessa mestaruus ei ole edellytys, vaikka se sitä jatkossa onkin. Entä jos useampi joukkue täyttäsi kriteerit? Nousisiko parhaiten menestynyt vai kaikki ehdot täyttävät? Avoimuutta tuohon prosessiin toivoisi, mutta pahaa pelkään, että se onnistutaan jotenkin suhmuroimaan taattuun 1üga-tyyliin.

Jokerien jäljiltä 1ügassa 13 joukkuetta. Käytännössä se tarkoittaa kolmea vapaata paikkaa. Halukkaita on tiettävästi (ainakin) neljä. Sport, KooKoo, Jukurit ja TuTo. Tästä taitaa tulla vähän kuin se vanha tuttu tuolileikki. Soiton tauottua joku jää ilman istuinta. :IRV

Nyt palataan sitten käytännössä suljettuun sarjaan. Vähitellen toki, mutta sitten kun joskus (mahdollisesti) 1ügassa on 16 joukkuetta, ovet ovat taas kiinni. Toki sarjajärjestelmä ehtii siihen mennessä muuttua moneen kertaan.
"No höh, kysy sitä tiäksää kato. Iha hölmöläise hommaa taas."
Avatar
Trekolmestar
Chairman of the Board
Chairman of the Board
 
Viestit: 17419
Liittynyt: Maanantai, 18 Syyskuu 2006, 08:28
Paikkakunta: Lapijoki

Re: SM-liigan sarjajärjestelmä

ViestiKirjoittaja Cannedheat » Torstai, 19 Joulukuu 2013, 21:13

Trekolmestar kirjoitti:....Tammi-helmikuussa tehtävän auditoinnin (jeejee) perusteella joku Mestis-joukkueista voi nousta 1ügaan jo kaudeksi 2014-15. ....


Entisenä laatupäällikkönä ja auditoijana sekä nykyisenä ennustelijana luulisin, ettenpä sanoisi (näin etukäteen), että saattaisipa "Wasa Urheilu"- niminen seura osoittautua ikään kuin yllättäen ja puskista sellaiseksi seuraksi, joka mahdollisesti täyttäisi vaaditut laatukriteerit kirkkaasti. Saattaisi vain muutama korjauskohde löytyä. Nämäkin olisivat todennäköisesti vain luokkaa: minor. Tämä tosin on vain silkkaa spekulaatiota, jolla ei tietenkään ole minkäänlaista todellisuuspohjaa. Ja miksi olisikaan?
Ördög!
Avatar
Cannedheat
Managing Director
Managing Director
 
Viestit: 11143
Liittynyt: Keskiviikko, 08 Elokuu 2007, 18:00
Paikkakunta: Salo

Re: SM-liigan sarjajärjestelmä

ViestiKirjoittaja jupster » Perjantai, 20 Joulukuu 2013, 09:52

Lukkomanian Darts-päänahkoja : Trekolmestar, IRI..mitä näitä nyt on.
jupster
Assistant Captain
Assistant Captain
 
Viestit: 1658
Liittynyt: Torstai, 14 Syyskuu 2006, 08:48
Paikkakunta: Rauma

Re: SM-liigan sarjajärjestelmä

ViestiKirjoittaja IRI » Perjantai, 20 Joulukuu 2013, 10:13

Sikäli mikäli tuo laajentuminen 16 joukkueen (suljetuksi) liigaksi tapahtuu, niin ehkä eniten olen huolissani (jos nyt niin voi sanoa) siitä, mitä tämä tekee suomalaisen kiekkoilun tasolle.

- Riittääkö suomalaisia riittävän laadukkaita pelaajia 16 joukkueen sarjaan kun muutenkin absoluuttisesti parhaat pelaavat muissa sarjoissa?
- Tuleeko liigajoukkueista erilaisia muukalaislegioonia?
- Riittääkö kaikille rahaa, jotta pystytään kokoamaan kilpailukykyinen joukkue?
- Mitä tapahtuu liigapelaaja-statukselle? Maajoukkuestatus on jo kärsinyt inflaation, kun kaiken maailman höpöturnauksia pelataan pitkin vuotta ja joka toinen pelaaja liikkuu jo maajoukkuepelaajan statuksella.
- Onko tulevaisuudessa jo "liian" helppo päästä liigapelaajaksi? Nyt on jo muutenkin selvää, että aivan kaikkein parhaimmat ja kunnianhimoisimmat eivät välttämättä pääse riittävän pitkälle, koska jääkiekko on kallis harrastus ja yksinkertaisesti kaikilla ei ole siihen varaa.
- Mitä tapahtuu palkkakehitykselle, kun kilpailu hyvistä pelaajista muuttuu entistä verisemmäksi?
- Mitä tapahtuu sarjan yleiselle kiinnostukselle?
- Milloin törmätään siihen kipupisteeseen, jolloin ottelumäärien lisääminen ei enää automaattisesti kasvata tuottoja, koska nyt jo on nähtävissä, että ihmiset priorisoivat tietyt ennalta mielenkiintoisemmat ottelut.

Kyllähän tämä nyt siltä näyttää selkeästi, että Sportille on pedattu liigapaikka jo ensi kaudeksi. Siltä osin kannattaisi toivoa, että Sport voittaisi Mestiksen ja olisi sitä kautta "oikeutettu" nousuun myös urheilullisessa katsannossa.

Jos tarkoitus on tällä tavalla nostaa liigan kiinnostavuutta, niin en nyt aivan täysillä syty tai ole vakuuttunut.
Avatar
IRI
Managing Director
Managing Director
 
Viestit: 13528
Liittynyt: Maanantai, 23 Lokakuu 2006, 18:07

Re: SM-liigan sarjajärjestelmä

ViestiKirjoittaja Trekolmestar » Perjantai, 20 Joulukuu 2013, 13:24

IRI kirjoitti:Sikäli mikäli tuo laajentuminen 16 joukkueen (suljetuksi) liigaksi tapahtuu, niin ehkä eniten olen huolissani (jos nyt niin voi sanoa) siitä, mitä tämä tekee suomalaisen kiekkoilun tasolle….

Voihan tämä lupaus olla pelkkää höpöhöpöä, joka on tehty rauhoittamaan muiden Mestis-seurojen porukoita, jos ja kun Sport auditoidaan liigaan vuodenvaihteen jälkeen. Helpompi hyväksyä, kun voi kuvitella omallakin seuralla olevan jatkossa mahdollisuus nousuun. Ne kriteerithän voidaan lyödä niin tiukiksi, että nouseminen on ihan tekemätön paikka ja rauha paratiisissa on turvattu.

Jokunen kommentti palstaveljen esiinnostamiin kysymyksiin:

Pelaajien riittävyys… joukkueita on ensi kaudella samat 14. KHL-Jokerit tietysti pyrkii kuorimaan kerman, mutta ongelmia tulee vasta, kun 15. ja 16. joukkue otetaan mukaan. Jos liigajoukkue pyörittää noin 30 pelaajan rosteria, niin tuo tarkoittaa sitä, että ilman joko ulkomaalaisten osuuden merkittävää kasvua tai tason laskua ei tuota 60 ukon vajetta täytetä. Pahimmillaan tietysti tapahtuu molemmat. Hyvä esimerkki voisi olla Saksa. Koska siellä jalkapallo vie suurimman osan urheilevista nuorista, DEL:iä pyöritetään ylijäämäkanukeilla ja -jenkeillä.

Palkka-asia on mielenkiintoinen. Verotustietojen perusteella aika kovia liksoja nykyään kuittaavat jo varsin keskinkertaisetkin pelurit. Kyllä liigaseurat omaa hautaansa kaivavat, jos alkavat entistä lihavammilla palkkapusseilla pelureista kisata joukkuemäärän kasvaessa. Jonkinlainen palkkakattomalli varmaan silloin tarvittaisiin. Tuskin se muuten kurissa pysyy.

Ottelumääriähän sarjan laajentuminen 16 joukkueeseen ei välttämättä lisää. Nelinkertainen sarja tarkoittaisi 60 ottelua runkosarjaan ja kaikenmaaillman tasaus- ja välisarjakikkailut voisi unohtaa. Siinä mielessähän määrä olisi jopa nykyistä parempi. Mutta koska 1üga on 1üga, niin… kaikki on mahdollista.

EDIT: Järkevämpi ratkaisu olisi ollut pudottaa joukkuemäärä 12:een, mutta eihän se onnistu, kun yksikään liigajengi ei halua ottaa sitä riskiä, että nalli napsahtaisi (suora putoaminen) osuisi omalle kohdalle. Jos ihan tosissaan ollaan, niin sopivin joukkuemäärä lienee pelaajatuotanto huomioiden 10 liigassa ja 10 mestiksessä. Nousu ja putoaminen tietenkin mahdolliseksi. Kummankin taso nousisi, mutta sarjojen välinen tasoero pienentyisi (vähitellen).
"No höh, kysy sitä tiäksää kato. Iha hölmöläise hommaa taas."
Avatar
Trekolmestar
Chairman of the Board
Chairman of the Board
 
Viestit: 17419
Liittynyt: Maanantai, 18 Syyskuu 2006, 08:28
Paikkakunta: Lapijoki

Re: SM-liigan sarjajärjestelmä

ViestiKirjoittaja Trekolmestar » Perjantai, 27 Joulukuu 2013, 14:54

Kymmenen 1üga- ja yhden Mestis-seuran kannattajaryhmittymät ovat julkaisseet yhteisen kannanoton avoimen sarjan puolesta. Olen tismalleen samaa mieltä. Kyllä sarjasta pitäisi voida pudota muutenkin kuin sössimällä taloutensa umpisolmuun (tai lähtemällä KHL:ään) ja vastavuoroisesti nousun pitäisi olla mahdollista ihan pelaamalla ilman mitään kabinettipäätöksiä, auditointeja ja kriteerien tarkasteluita.

Sen verran kuitenkin tuohon jatkoksi, että joukkuemäärät (molemmat sarjatasot) pitäisi ensin miettiä, jotta nousu/putoaminen olisi urheilullisesti mielekkäästi toteutettavissa. 16 joukkuetta liigassa ei ainakaan ole oikea määrä. Se voi sopia suljettuun liigaan, mutta ei Suomessa enää tuon jälkeen olisi kilpailukykyistä toiseksi ylintä sarjatasoa (siis ylimmän kanssa kilpailukykyistä). 14 joukkuettakin on hiinä ja hiinä. Oikea määrä voisi olla 12+12, koska kymmeneen pukumiehet eivät taivu.

En jaksa kuitenkaan uskoa, että kannanotto johtaisi mihinkään. Muutokset tehdään (pakon edessä) ulkoisesta paineesta (mm. KHL) sitten, kun on ihan pakko tehdä jotain. Tällä hetkellä yhdenkään liigaseuran johto ei ole valmis ottamaan sitä riskiä, että oma joukkue putoaisi sarjasta. Tai siis suostuu, kunhan riski minimoidaan olemattomiin.

p.s. OT: Missä Tapparan, JYPin, IFK:n ja KalPan sekä Red Armyn lisäksi muiden Mestis-porukoiden kannattajarymittymät? Painoarvo olisi ollut isompi.
"No höh, kysy sitä tiäksää kato. Iha hölmöläise hommaa taas."
Avatar
Trekolmestar
Chairman of the Board
Chairman of the Board
 
Viestit: 17419
Liittynyt: Maanantai, 18 Syyskuu 2006, 08:28
Paikkakunta: Lapijoki

Re: SM-liigan sarjajärjestelmä

ViestiKirjoittaja jupster » Perjantai, 27 Joulukuu 2013, 17:11

Kannanottoon "valikoituivat" sellaiset ryhmät, jotka kehittävät aktiivisesti katsomokulttuuria ja antavat itsestään joka ilta jotain katsomossa. Eikä mitenkään pelkkiä fanimatkoja järjestäviä ryhmiä väheksymättä.
Lukkomanian Darts-päänahkoja : Trekolmestar, IRI..mitä näitä nyt on.
jupster
Assistant Captain
Assistant Captain
 
Viestit: 1658
Liittynyt: Torstai, 14 Syyskuu 2006, 08:48
Paikkakunta: Rauma

Re: SM-liigan sarjajärjestelmä

ViestiKirjoittaja Pius » Perjantai, 27 Joulukuu 2013, 17:37

jupster kirjoitti:Kannanottoon "valikoituivat" sellaiset ryhmät, jotka kehittävät aktiivisesti katsomokulttuuria ja antavat itsestään joka ilta jotain katsomossa. Eikä mitenkään pelkkiä fanimatkoja järjestäviä ryhmiä väheksymättä.


Varmasti näin. Itsekin olisin heittänyt oman katkarapukatsomon kausikorttini hiiteen ja valinnut tuon seisomafanikatsomon tukikohdakseni. Selkä ei vaan ole kestänyt paikallaan seisomista ikinä. Kumma kyllä, myöskään imurointi ei onnistu, koska selkä puutuu jo ekalla aika-ajokierroksella ajokelvottomaan kuntoon :IRV
Avatar
Pius
1st liner
1st liner
 
Viestit: 861
Liittynyt: Lauantai, 19 Syyskuu 2009, 10:09

Re: SM-liigan sarjajärjestelmä

ViestiKirjoittaja Metsästäjä » Perjantai, 27 Joulukuu 2013, 22:05

IRI kirjoitti:Sikäli mikäli tuo laajentuminen 16 joukkueen (suljetuksi) liigaksi tapahtuu, niin ehkä eniten olen huolissani (jos nyt niin voi sanoa) siitä, mitä tämä tekee suomalaisen kiekkoilun tasolle.

Tämä on kyllä isokin ongelma. Jääkiekko pahimmillaan on kyllä todella puuduttavaa katseltavaa. Toisaalta Mestiskiekkokin voi puolestaan olla viihteellistä. Liigapelaajan status varmasti kärsisi pikkuista lamaa. Toisaalta nuo Mestiksen kärkijoukkueet ovat kyllä ajoittain Liigakarsinnoissa vieneet ottelusarjoja viiteen otteluun ja marginaaleja tosi pieniksi. Eikö Ässätkin ollut tiukoilla Sporttia vastaan tässä taannoin? Vaikutuksena uskoisin olevan ainakin kärkipelaajien palkkakulujen nousun entisestään myös Suomessa.

Uutena kukkona tunkiolla on tuo KHL-Jokerit, joka tulevaisuudessa myös tulee verottamaan (muutaman kauden ajan) suomalaisia Liigajoukkueita. Haasteet ovat uudenlaisia. Liigan päättävä elin taitaa tällä kertaa vain vikistä tuulten mukana. Suljettu liiga ei oikein ole sekään ollut toimiva ratkaisu monine lieveilmiöineen.
20-6-13
Avatar
Metsästäjä
Captain
Captain
 
Viestit: 2938
Liittynyt: Maanantai, 11 Syyskuu 2006, 22:21
Paikkakunta: Turku

Re: SM-liigan sarjajärjestelmä

ViestiKirjoittaja Trekolmestar » Keskiviikko, 08 Tammikuu 2014, 13:40

Kummola jyrähti - SM-liigan tulevaisuudesta ei olekaan varmuutta

On tämä melkoista puuhastelua. Auditointien pitäisi kaiketi olla jo käynnissä ja nyt mitään ei olekaan muka sovittu yhtään mistään. Mikä lienee Kal€n motiivi tulla ulos tällaisen näkökulman kanssa? Jotenkin alkaa tuntua siltä, että tolkkua tähän touhuun ei saada ennen kuin iso luuta lakaisee oikein kunnolla johtoportaissa.
"No höh, kysy sitä tiäksää kato. Iha hölmöläise hommaa taas."
Avatar
Trekolmestar
Chairman of the Board
Chairman of the Board
 
Viestit: 17419
Liittynyt: Maanantai, 18 Syyskuu 2006, 08:28
Paikkakunta: Lapijoki

Re: SM-liigan sarjajärjestelmä

ViestiKirjoittaja Cannedheat » Keskiviikko, 08 Tammikuu 2014, 17:16

Trekolmestar kirjoitti:Kummola jyrähti - SM-liigan tulevaisuudesta ei olekaan varmuutta

On tämä melkoista puuhastelua. Auditointien pitäisi kaiketi olla jo käynnissä ja nyt mitään ei olekaan muka sovittu yhtään mistään. Mikä lienee Kal€n motiivi tulla ulos tällaisen näkökulman kanssa? ....


"Pikaisissa esiauditeissa" onkin tullut esiin, että "järkyttävävän yllättäen" Sportin lisäksi liigan auditointikriiterit täyttävät myös Jukurit, TuTo ja KooKoo.
Ördög!
Avatar
Cannedheat
Managing Director
Managing Director
 
Viestit: 11143
Liittynyt: Keskiviikko, 08 Elokuu 2007, 18:00
Paikkakunta: Salo

Re: SM-liigan sarjajärjestelmä

ViestiKirjoittaja Trekolmestar » Perjantai, 10 Tammikuu 2014, 12:46

Urheiluseiska… öh, eikun siis Urheilulehti kirjoittaa, että liiganoususta on tulossa oikeustaistelu. Otsikkohan on (yllättyneet käsi ylös) silkkaa klikkihuorausta, sillä UL ei moista voi tietää ja jutun typistetyn nettiversion mukaankin prosessissa saattaisi olla perusteita vahingonkorvauskanteen nostamiseen, jos asia katsottaisiin johtavan markkina-aseman väärinkäytöksi. On tulossa oikeustaistelu… just joo :BRNG

Maalaisjärjellä ajatellen tuollaista oikeusprosessia ei ole tulossa. Kanteen nostajan pitäisi olla yksi neljästä auditoinnissa mukana olleesta seurasta. Käytännössä kolmesta, sillä tuskin liigaan nostettava seura tuollaista tekisi. Joka tapauksessa kanteen nostava seura sulkisi liigaportit moneksi vuodeksi, sillä tällaista oikeusjuttua ei kovin nopeasti läpi ajeta ja hävinnyt osapuoli valittaisi päätöksestä aivan varmasti varsinkin jos häviäjä olisi liiga. Nyt yksi neljästä päässee liigaan jo syksyllä ja seuraavalla on sauma siihen parin kauden jälkeen. Sen lisäksi Mestis-seurojen taloudet ovat muutenkin tiukilla, joten tuollaisen oikeusjutun ajaminen voisi vaarantaa urheilullisen menestyksen. Voittajanakaan seura ei liigapaikkaa automaattisesti saisi, sillä jutussa haastatellun oikeusoppineen mukaan kyseessä olisi tosiaan vahingonkorvauskanne.

Loppupeleissähän kyseessä on ymmärtääkseni osakeyhtiön osakkuus, vaikka julkisuudessa puhutaankin liigalisenssistä. Ko. yhtiö (SM-liiga Oy) ei ole listautunut pörssiin, joten sen osakkeita ei voi ostaa kuka tahansa, ellei yhtiön hallitus niin päätä. Melkoinen ennakkopäätös olisi, jos kantaja tällaisen jutun voittaisi.

EDIT: Tekstissä on lisäksi virhe. Tämän kauden Mestis-mestari voi pelata liigaa aikaisemminkin kuin kaudella 2015-16. Sikäli kun ko. mestari on joku neljästä auditointiin ilmoittautuneesta seurasta ja tulee valituksi auditoinnissa. Mestaruus ei liene este.
"No höh, kysy sitä tiäksää kato. Iha hölmöläise hommaa taas."
Avatar
Trekolmestar
Chairman of the Board
Chairman of the Board
 
Viestit: 17419
Liittynyt: Maanantai, 18 Syyskuu 2006, 08:28
Paikkakunta: Lapijoki

Re: SM-liigan sarjajärjestelmä

ViestiKirjoittaja Cannedheat » Sunnuntai, 02 Maaliskuu 2014, 13:51

Cannedheat kirjoitti:
Trekolmestar kirjoitti:....Tammi-helmikuussa tehtävän auditoinnin (jeejee) perusteella joku Mestis-joukkueista voi nousta 1ügaan jo kaudeksi 2014-15. ....


Entisenä laatupäällikkönä ja auditoijana sekä nykyisenä ennustelijana luulisin, ettenpä sanoisi (näin etukäteen), että saattaisipa "Wasa Urheilu"- niminen seura osoittautua ikään kuin yllättäen ja puskista sellaiseksi seuraksi, joka mahdollisesti täyttäisi vaaditut laatukriteerit kirkkaasti. Saattaisi vain muutama korjauskohde löytyä. Nämäkin olisivat todennäköisesti vain luokkaa: minor. Tämä tosin on vain silkkaa spekulaatiota, jolla ei tietenkään ole minkäänlaista todellisuuspohjaa. Ja miksi olisikaan?

Ei sitten tainnut olla edes noita -minor- korjauskehoituksia, tai ainakaan niitä ei ole julkisuuteen tullut.

IRI kirjoitti:Kyllähän tämä nyt siltä näyttää selkeästi, että Sportille on pedattu liigapaikka jo ensi kaudeksi. Siltä osin kannattaisi toivoa, että Sport voittaisi Mestiksen ja olisi sitä kautta "oikeutettu" nousuun myös urheilullisessa katsannossa.

Eihän tässä fiaskossa todellakaan enään mitään muuta voi odottaa kuin Sportin Mestis voittoa. Muutoinhan Sport tulee olemaan Liigassa aina Se Suhmuroitu joukkue.
Ördög!
Avatar
Cannedheat
Managing Director
Managing Director
 
Viestit: 11143
Liittynyt: Keskiviikko, 08 Elokuu 2007, 18:00
Paikkakunta: Salo

Edellinen

Paluu Liiga

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron