Euroopanliiga - Faktaa vai utopiaa?

Keskustelua jääkiekkosarjoista (Mestis, Suomi-sarja, naiset, junnut, NHL, AHL, Elitserien jne.)

Euroopanliiga - Faktaa vai utopiaa?

ViestiKirjoittaja Ketunkolo » Keskiviikko, 09 Kesäkuu 2010, 02:39

Uusi suunnitteilla oleva Euroopanliiga pähkinänkuoressa

- Jopa 40 joukkuetta seitsemästä eri maasta
- Neljä kymmenen joukkueen divisioonaa, jaettu maantieteellisesti järkevästi
- Suomesta mukana varmuudella HIFK, Jokerit, Kärpät, Tappara ja TPS. Parhaimmillaan jopa 10 joukkuetta Suomesta mukaan
- Jokainen joukkue pelaisi 60 % otteluista oman divisioonan joukkueita vastaan, 20 % ns. naapuridivisioonan joukkeuita vastaan ja loppuja kahta divisioonaa ja niiden joukkueita vastaan kumpaistakin 10 % otteluista.
- Jokaisen divisioonan sisällä on tarkoitus pelata pudotuspelit. Neljän divisioonan voittajat kohtaisivat kaksi Venäjän KHL-liigan joukkuetta loppusarjassa, jonka neljä parasta pääsevät mitalipeleihin. Tämän sarjan mestari pelaisi vielä Pohjois-Amerikan NHL-liigan mestaria vastaan

Kuva

Suomesta 10 joukkuetta mukana - Ehdokkaisiin voisi lukea seuraavat: Blues, Ilves, HIFK, Jokerit, JYP, KalPa, Kärpät, Tappara, TPS, jopa Lukko. Ulos jäisivät siis pienet ja taloudellisesti rajoitteiset seurat, eli HPK, Pelicans, SaiPa sekä Ässät.

Tietenkin tästä seuraisi SM-Liigan kuoleminen, kuten myös Elitserienin. Muiden liigojen joukkuehävikki olisi niin pieni, että se voitaisiin paikata uusilla joukkueilla.

Eniten kuitenkin huolettaa taloudellinen puoli. Miten rahoitus? Veikkaan kuitenkin, että seuroja tulee kaatumaan ja lopulta liiga kuopataan joukkueiden palatessa häntä koipien välissä ja turpa verillä kotimaiseen sarjaansa. Tämmöinen saattaisi onnistua ns. Pohjolaliigana, jossa olisi mukana Suomesta ja Ruotsista 10 joukkuetta.

Mitäs on maanikot mieltä tästä keskustelua herättäneestä liigasta? Onko se kannattavaa? Onko Lukko valmis tällaiseen haasteeseen?
"Juhani Tamminen on meiän oppi-isä!"
Avatar
Ketunkolo
2nd liner
2nd liner
 
Viestit: 388
Liittynyt: Sunnuntai, 25 Lokakuu 2009, 20:18
Paikkakunta: Rauma

Re: Euroopanliiga - Faktaa vai utopiaa?

ViestiKirjoittaja Trekolmestar » Keskiviikko, 09 Kesäkuu 2010, 09:26

Ketunkolo kirjoitti:Mitäs on maanikot mieltä tästä keskustelua herättäneestä liigasta? Onko se kannattavaa? Onko Lukko valmis tällaiseen haasteeseen?

Jaahas... kyllä tämä lähtökohtaisesti tuntuu melkoiselta kyhäelmältä. Taloudellinen kannattavuushan tuon elinkelpoisuuden (no shit, Sherlock) ratkaisee ja sen olisi sitten tietenkin oltava parempaa luokkaa kuin synnytyksessä väistämättä menehtyvässä SM-liigassa. Vaikea uskoa, kun ilman muuta on selvää, että sekä pelaajapalkkiot että matkakustannukset vierasotteluihin nousisivat. Itsehän tokikin seuraan ilman muuta sarjaa, jossa Lukko pelaa, mutta en kyllä erityisen valmis ole enää yhtään tämänhetkistä enempää pileteistäni maksamaan. Lipputuloihin vaikuttaisi toisaalta vähentävästi vierasfanien puuttuminen vai uskooko joku tosissaan, että esimerkiksi jonkun sveitsiläisjoukkueen fanit ovat kiinnostuneita lähtemään Suomeen. Toinen konstihan seuroille on sitten nyhtää enemmän tuohta mainostajilta, mutta riittääkö siihen argumentti laajemmasta näkyvyydestä (joka sekin on osin fiktiota, koska vain pieni osa otteluista pelattaisiin ruotsalaisia/keskieurooppalaisia joukkueita vastaan)?

Mitä sitten kiinnostavuuteen tulee, niin kahtalaista mielipuolta olen. Kyllä vaikkapa Adler Mannheim, HC Liberec ja Salzburg ihan hienoja seuroja varmasti ovat, mutta melkoisen HMV-porukoita verrattuna SM-liigan joukkueisiin, joita vastaan on tapeltu vuosikaudet. Toisaalta pelien kiinnostavuutta lisää kiistämättä se, että näin laajan liigan pelaajistosta löytyy satavarmasti kotoista liigaa enemmän ns. isoja staroja.

Mielenkiintoista olisi nähdä jonkinlainen hahmotelma sarjaohjelmasta. Jos kussakin divisioonassa olisi 10 joukkuetta, niin lähtökohdan voisi olettaa olevan nelinkertainen sarja omassa divisioonassa (4x9=36 ottelua). Noilla prosenttijakaumilla se tarkoittaisi suomalaisjoukkueille lisäksi 12 ottelua ruotsalaisjoukkueita vastaan ja kuutta matsia niin Saksan kuin Itä-Euroopan divisioonien joukkueita vastaan. Kaikkia joukkueita ei siis kohdattaisi ollenkaan... ei edes ruotsalaisia, koska kaiketi koti-/vierasottelu pitäisi vähintään saman porukan kanssa pelata. Ottelumäärää kasvattamalla voidaan tietenkin asiaan vaikuttaa, mutta jo tällä systeemillä runkosarjapelejä olisi se 60 kpl/kausi ja kun otetaan lisääntyvä matkustaminen huomioon, niin aika vaikeaa yhtälöä ollaan ratkaisemassa. Positiivisena puolena voisi (ainakin toivottavasti) pitää sitä, että tämä tekisi EHT-höpöhöpö-turnauksista jokseenkin mahdottomia. Mihin väliin sellaisia enää ängettäisiin muka.

Kyllä tämä homma haiskahtaa vahvasti isojen poikien hiekkalaatikkoleikiltä, jossa pitää saada samanlainen lelu kuin naapurin Sergeillä. Lukon uskon ihan hyvin pystyvän pelaamaan tällaisessa "Euro-NHL:ssä", mutta toivon hartaasti, että toimistolla pysyvät sipulit viileänä ja mukaan ei syöksytä ainakaan suinpäin. Itse asiassa mieluummin vaikka sitten jäisivät tynkä-SM-liigaan ja nähtäisiin jatkossakin Satakunnan derbyjä. Ei niitä saadina mikään Kölner Haier korvaa... ei lähellekään.

En tykkää ollenkaan, mutta minä olenkin uudistusvastainen käpy, jonka mielestä ennen kaikki oli paremmin. Nih! Perkele.
"No höh, kysy sitä tiäksää kato. Iha hölmöläise hommaa taas."
Avatar
Trekolmestar
Chairman of the Board
Chairman of the Board
 
Viestit: 17419
Liittynyt: Maanantai, 18 Syyskuu 2006, 08:28
Paikkakunta: Lapijoki

Re: Euroopanliiga - Faktaa vai utopiaa?

ViestiKirjoittaja zube » Torstai, 10 Kesäkuu 2010, 20:30

Jaa-a. Kyllä oma asenteeni tätä liigaa kohtaan on negatiivinen. Vähän pelottaa, että tässä annetaan se lopullinen niskalaukaus suomalaiselle jääkiekolle. Jos oletetaan, että Suomesta lähtee kymmenen joukkuetta tuohon uuteen liigaan ja loput neljä jäävät tahkoamaan Mestisjoukkueita vastaan uutta "sm-liigaa", niin tuskin noille neljälle joukkueelle mitenkään hyvin käy. Ja jos nuo neljä joukkuetta sattuvat kaatumaan, niin sillä olisi vaikutus jopa suomalaiseen juniorituotantoon. Jos käy niin että yhtäkkiä lähin ammattilaisjoukkue on about 200km:n tai jopa enemmän päässä, niin kyllä siinä äkkiä nuori valitsee harrastuksekseen jonkun muun palloilulajin.

Toki tuossa Euroliigassa on mahdollisuus saattaa suomalainen kiekkoilu myöskin uuteen nousuun, jos kyseisen liigan myötä jääkiekon näkyvyys Suomessa kasvaa radikaalisti. Ja sekin on mielestäni hyvä että jonkinlaista uudistumismielisyyttä suomalaisilta kiekkopersoonilta löytyy, ettei rakas lajimme jää näivettymään vuosikymmeniksi niille sijoilleen.

Sen sijaan tuo myöskin väläytelty ainoastaan kuuden joukkueen osallistuminen olisi suoranainen Suomi-kiekon itsemurha.

Kyllä tässä silti mahdollisuutensa on ja onnistuessaan saattaa toimiakin hyvin. Parhaassa tapauksessa tämä oletettu liiga parantaa suomalaisen jääkiekkoilun tilaa lähemmäs niitä kultavuosia ja lisää kiinnostusta kiekkoa kohtaan, huonoimmassa tapauksessa tappaa jäljelle jäävät pikkuseurat ja taannuttaa jääkiekon sinne jonnekin jalkapallon taakse kiinnostavuudessa.

Joten: jos Lukko ei noihin kymmeneen joukkueeseen kuulu= ei missään nimessä, jos taas kuuluu= varovainen ehkä. Parempi kuitenkin jos pysyttäisiin ihan omassa liigassa.

Jos halutaan pelata eri Euroopan maiden välisiä otteluita, niin hieman ihmetyttää miksi täytyy heti laittaa pystyyn tälläinen megaliiga, miksi ei voida pelata sitä CHL:lää? Mielestäni siinä konsepti oli todella hyvä, oliko se nyt sarjojen kaksi parasta vai runkkarin ja pleijareiden voittajat pääsivät tähän "mestarien liigaan". Aloitettaisiin tällaisella pienemmällä kuviolla ja jos homma toimii pidemmän päälle hienosti niin tarkasteltaisiin sitten tilannetta uudestaan.

Jos nyt kuitenkin Euroliiga perustetaan, niin uskon joukkueiden olevan Jokerit, HIFK, Kärpät, TPS, Tappara, Blues, JYP, KalPa, Ilves ja Lukko. Tosin uskon että noista kahdesta viimeisestä paikasta taistelevat (mikäli kiinnostusta löytyy) Ilves, Lukko ja HPK. Ässien, Saipan ja Pelsujen uskon olevan puh pah tästä pelistä pois.
Lukko - SM-liigan vierassurkimus (YLE)
zube
1st liner
1st liner
 
Viestit: 793
Liittynyt: Tiistai, 19 Syyskuu 2006, 20:48

Re: Euroopanliiga - Faktaa vai utopiaa?

ViestiKirjoittaja Ketunkolo » Torstai, 10 Kesäkuu 2010, 22:34

zube kirjoitti:Tosin uskon että noista kahdesta viimeisestä paikasta taistelevat (mikäli kiinnostusta löytyy) Ilves, Lukko ja HPK.


Eikös HPK:lla ollut jotain talousongelmia? Ainakin muistaakseni tällaista jotain oli Hämylinnasta kuulunut. Ei velkainen tai rahaongelmainen seura ainakaan tässä liigassa tule pelaamaan.
"Juhani Tamminen on meiän oppi-isä!"
Avatar
Ketunkolo
2nd liner
2nd liner
 
Viestit: 388
Liittynyt: Sunnuntai, 25 Lokakuu 2009, 20:18
Paikkakunta: Rauma


Paluu Muut jääkiekkosarjat

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron